Opas autonvuokraajalle

Autonvuokrauskäytäntöjä


 • Auton varaaminen
Helpoimmin teet varauksesi suoraan nettisivujemme välityksellä. Voit varata vuokra-auton kaikkialle maailmassa, missä Avis toimii, reaaliajassa ja suomenkielellä. Varausvahvistuksen saat omaan sähköpostiosoitteeseesi. Voit tehdä varauksesi myös matkatoimiston tai varauskeskuksemme kautta.
 • Auton noutaminen
Vuokraamossa ojennat Avis-virkailijalle luottokorttisi, voucherin, jos vuokraus on maksettu etukäteen, sekä ajokorttisi. Edellytämme, että vuokrauksen alkaessa ajokorttisi on ollut voimassa vähintään vuoden. Jos kuljettajia on useampia, kaikkia kuljettajia pyydetään esittämään ajokorttinsa autoa noudettaessa.

Seuraavaksi sinulle annetaan vuokrasopimus tarkistusta ja allekirjoitusta varten. Mikäli haluat perehtyä vuokrasopimuksen ehtoihin, löydät ne vuokrasopimuksen kääntöpuolelta. Kuljettajan minimi-ikä vaihtelee maittain, ollen tavallisimmin 21-23 vuotta. Ks. myös kohta ' Lisäkuljettaja, nuori kuljettaja'.

 • Auton noutaminen toimipisteen aukioloajan ulkopuolella.
Auton voi joissakin tapauksissa noutaa myös toimipisteen aukioloajan ulkopuolella. Tästä on kuitenkin aina sovittava erikseen ja siitä veloitetaan palvelumaksua. Palvelumaksun suuruus vaihtelee jonkin verran maittain.

 • Auton käyttö
Vuokraaja on velvollinen huolehtimaan autosta yhtä hyvin kuin huolellinen henkilö omastaan sekä noudattamaan ajaessaan erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Vuokraaja sitoutuu itse kuljettamaan autoa. Hän saa luovuttaa auton toiselle tai toisen kuljetettavaksi vain, jos vuokrasopimukseen on erikseen merkitty lupa siihen (lisäkuljettaja). Auton jäädessä hetkeksikin pysäköidyksi, se on ehdottomasti lukittava.

Avis ei vuokraa autoa eikä vuokraaja saa luovuttaa Avis-vuokra-autoa sellaiselle henkilölle, jonka ajokortti on ollut voimassa alle vuoden ajan.

 • Ajokortti
Autoa vuokraavalla tulee olla voimassaoleva ajokortti ja sen tulee olla ollut voimassa vähintään vuoden. Länsi-Euroopassa riittää pääsääntöisesti suomalainen ajokortti. Itä-Euroopassa on maita, jotka suosittelevat lisäksi kansainvälistä ajokorttia. Luettelo näistä maista löytyy Autoliiton verkkosivuilta osoitteesta www.autoliitto.fi.

USA:ssa riittää periaatteessa suomalainen ajokortti, mutta suositus on, että matkailijalla olisi kuitenkin mukanaan kansainvälinen ajokortti käännöksenä suomalaisen ajokortin sisällöstä. Mikäli suomalaisessa ajokortissa ei näy myöntämispäivää, tarvitaan Ajoneuvohallintokeskukselta ote ajokorttirekisteristä.

 • Auton palauttaminen
Auton voi palauttaa saman kaupungin sisällä veloituksetta mihin toimipisteeseen vain. (Pääkaupunkiseudulla mihin vain pääkaupunkiseudun toimipisteeseen). Kaupunkien välisistä yhdensuuntaisista vuokrauksista perimme jättömaksun, joka määräytyy etäisyyksien mukaan.
Hinnan määräytyminen
Auton vuokrahinta määräytyy toteutuneiden vuokrapäivien mukaan. Todelliset vuokrapäivät selviävät auton palauttamisen yhteydessä. Näin ollen myös kellonajat voivat olla ratkaisevia. Mikäli auto palautetaan ennen tai jälkeen vuokrasopimuksessa mainitun palautusajan, saattaa se joissakin tilanteissa muuttaa vuokra-aikaa niin, että myös hinta muuttuu, joskus jopa kalliimmaksi. Hinnat perustuvat useimmiten hinnastoihin, jotka edellyttävät tietyn pituista vuokra-aikaa, joten tästä poikkeaminen saattaa joissakin tapauksissa aiheuttaa myös hinnan muutosta ylöspäin.
Tankkaaminen
Auto tulee palauttaa polttoainetankki täytenä, paitsi silloin jos on maksanut tankkausmaksun etukäteen. Tällöin auton voi palauttaa tankki vajaana.
Auton palauttaminen toimiston aukioloajan ulkopuolella
Useissa toimipisteissä on järjestetty mahdollisuus auton palauttamiseen myös toimipisteen aukioloajan ulkopuolella. Tällöin auto tulee pysäköidä luvalliselle pysäköintipaikalle ja avaimet jätetään niille varattuun laatikkoon/paikkaan.
Kuitin tulostaminen
Kuitin voi tulostaa noin vuorokauden kuluttua vuokrauksen päättymisestä nettisivuiltamme: www.avis.fi - Etusivu - linkki 'Kuitti vuokrauksesta'.

 • Lisävarusteet
Kaikki lisävarusteet, kuten lasten turvaistuin, suksitelineet, matkatavarateline jne. kannattaa varata etukäteen. Lisävarusteet myös maksetaan aina paikan päällä, vuokrauksen päätyttyä.

 • Lisäkuljettaja, nuori kuljettaja
Useimmissa maissa on käytössä erillinen kuljettajalisämaksu. Lisämaksu veloitetaan silloin, kun kuljettajia on enemmän kuin yksi tai jos kuljettaja on alle 25 vuotias. Kuten aiemmin on kerrottu, tavallisimmin kuljettajan minimi-ikä on 21-23 vuotta. Lisäkuljettajat rekisteröidään Avisin sopimukseen vuokrauksen alkaessa.

 • Lentokenttämaksu
Useimmilla lentokentillä kaikkialla maailmassa veloitetaan lentokenttämaksua. Maksu vaihtelee ja se voi olla joko kiinteä summa tai tietty prosenttiosuus vuokrauksen loppusummasta. Useimmiten lentokenttämaksu sisältyy jo pakettihintaan. Jos ei, niin silloin maksu lisätään vuokrauksen hintaan.

 • Talvilisämaksu
Talvilisämaksu peritään Suomessa marraskuusta maaliskuuhun asti. Se on 4,55€ per päivä ja maksimiveloitus on 45,40€. Se peritään myös muutamassa muussa Euroopan maassa. Suuruus vaihtelee maittain

 • Arvonlisävero
Arvonlisävero sisältyy useimpiin pakettihintoihin Euroopassa.

 • Paikalliset lisämaksut
Avis saattaa joissakin maissa veloittaa paikallisia lisämaksuja kuten tieveroa, ajoneuvoveroa jne. Nämä maksut lisätään vuokrauksen hintaan.

 • Polttoaine
Vuokraaja maksaa käyttämänsä polttoaineen. Kun vuokraat autoa, saat sen polttoainetankki täytenä. Mikäli näin ei jostain syystä ole, on etusi mukaista mainita siitä siinä toimipisteessä, josta olet auton vuokrannut. Se tulee tehdä heti, ennen kuin lähdet liikkelle autolla. Sinun oletetaan myös palauttavan auto polttoainetankki täytettynä. Jos kuitenkin palautat auton polttoainesäiliö vajaana, sinulta veloitetaan säiliön täydennyskustannukset. Veloitettava maksu koostuu polttoaineesta sekä tankkauspalvelumaksusta. Joissakin vuokrauskohteissa on mahdollista ostaa etukäteen tankillinen polttoainetta, jolloin vuokraaja voi palauttaa auton tankkaamattomana.

 • Yhdensuuntaiset vuokraukset
Yhdensuuntaiset vuokraukset ovat mahdollisia. Niistä tulee kuitenkin aina sopia etukäteen, mieluiten jo varausta tehdessä. Yhdensuuntaisista vuokrauksista veloitetaan jättömaksu, jonka suuruus riippuu etäisyydestä.

Mikäli jättöpaikka muuttuu kesken vuokrauksen, tulee siitä viipymättä ilmoittaa siihen toimipaikkaan, josta auto on vuokrattu.

 • Vuokraus toimiston aukioloaikojen ulkopuolella
Joissakin tapauksissa on mahdollista noutaa auto toimiston varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Tästä on kuitenkin aina sovittava etukäteen kyseisen toimiston kanssa. Tästä palvelusta veloitetaan palvelumaksu. Useimmiten myös auton palauttaminen varsinaisten toimistoaikojen ulkopuolella on mahdollista, mutta tästäkin tulee aina sopia etukäteen.

 • Vuokraajan toimenpiteet vahinkotapauksessa
Mikäli vuokrauksen aikana tapahtuu jokin vahinko, on vuokraajan välittömästi ilmoitettava siitä Avisille ja liikennevaihinko- tai varkaustapauksissa lisäksi myös poliisille.
>> Saat vahinkoilmoituksen tästä

 • Voucherin käyttämättä jääneet vuorokaudet
Mikäli palautat auton ennen voucherissa ilmoitettua palauttamisajankohtaa, ei käyttämätöntä aikaa kuitenkaan hyvitetä.

 • Maksaminen
Hyväksyttäviä maksutapoja ovat yleisimmät kansainväliset luottokortit, kuten Visa, Eurocard, Mastercard, Diners, Amex. Lisäksi käyvät myös Avis-maksuvälineet sekä erilaiset voucherit. Voit varmistaa hyväksyttävät maksuvälineet lähimmästä Avis-toimipisteestä.

Luottokortin haltijan tulee aina olla paikalla autoa noudettaessa ja hänellä tulee olla luottokortti mukanaan ja lisäksi luonnollisesti ajokortti. Luottokortin haltija ei voi luovuttaa luottokorttiaan toisen henkilön käyttöön. Kortin numeroa ei voida kirjoittaa sopimukseen ilman, että kortti on mukana. Luottokortin haltija eli vuokrauksen maksaja allekirjoittaa vuokrasopimuksen.

Huomaathan, että vuokrauksenloppusumman lisäksi luottokortilta voidaan varata ns. deposit-summa eli takuusumma. Tämä maksu vaihtelee maittain. Takuusunna palautetaan luottokortille kun auto palautetaan takaisin.

 • Auton vieminen vuokraavan maan rajojen ulkopuolelle
Auton vieminen Suomen valtakunnan rajojen ulkopuolelle on kielletty ilman vuokraamon kirjallista lupaa. Vuokraamo päättää mahdollisesta luvan myöntämisestä tapauskohtaisesti harkintansa mukaan.

Myös muissa maissa saattaa olla rajoituksia ja asia tulee aina tarkistaa kyseisestä vuokraavasta toimipsiteestä.

 • Auton käyttö vuokrasopimusehtojen vastaisesti
Auton käyttö lainvastaisiin tarkoituksiin, hinaukseen, kilpailuihin tai niiden harjoituksiin, ajo-opetukseen sekä ajamiseen virallisesti merkittyjen teiden ulkopuolella on kielletty. Mikäli vuokraaja kaikesta huolimatta käyttää autoa sääntöjen vastaisesti ja autolle tapahtuu vahinkoa, vastaa vuokraaja korjauskustannuksista täysimääräisesti.

 • Varauksen muuttaminen tai peruuttaminen
Varausta voidaan koska tahansa muuttaa ennen suunnitellun vuokra-ajan alkamista. Mikäli muutos koskee vuokra-ajan pituutta tai ajankohtaa, auton kokoa tai luokitusta tai muuta vastaava seikkaa, voi vuokrahinta muuttua vastaavasti. Varaus voidaan myös peruuttaa koska tahansa ennen suunnitellun vuokrauksen alkamista. Peruutusmaksua ei ole. Peruutus ja muutos on mahdollista tehdä netissä.

 • Yleiset vuokrausehdot
Avis noudattaa autonvuokraustoiminnassaan Suomen Autovuokraamojen Liitto ry:n yleisiä vuokrausehtoja. Tutustu myös näihin ehtoihin. http://www.autovuokraamoliitto.fi/cms/images/pdf/ehdot_fi.pdf


Tietoa vakuutuksista

Vakuutukset valitaan ja kuitataan vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Vuokraaja vahvistaa haluamansa vakuutukset vuokrasopimukseen nimikirjaimillaan. Valitut lisävakuutukset veloitetaan vuokraajan vuokrasopimukseen ilmoittamalta luottokortilta.


 • Omavastuun pienennys kolarivakuutukseen - Collision Damage Waiver (CDW) tai Collision Damage Reduction (CDR):
Useimpiin pakettihintoihin sisältyy kolarivakuutus. Kolarivakuutuksen mukaisesti asiakas on vastuussa korjauskuluista ja varaosista enintään omavastuuosuuden verran. Onnettomuus- tai vahinkotilanteissa CDW kattaa korjaukset tai uuden auton, ei kuitenkaan varkauteen liittyvää vahinkoa. Rengas- ja tuulilasivauriot eivät sisälly kolarivakuutukseen, vaan tällaisen vahingon sattuessa asiakkaalta peritään korjauskulut täysimääräisinä riippumatta omavastuun suuruudesta. Useimmissa maissa CDW pienentää asiakkaalle jäävää omavastuuosuutta. Tätä osuutta on mahdollista pienentää tai poistaa se kokonaan hankkimalla paikallinen lisävakuutus, Super CDW.

 • Superkolarivakuutus - Super Collision Damage Waiver (SCDW) tai Super Collision Damage Reduction (SCDR):
Supervakuutus pienentää tai poistaa autonvuokraajan omavastuun vahinkotapauksissa. Tämän omavastuun suuruus vaihtelee maittain. Tämä vakuutus ostetaan aina autoa vuokrattaessa, paikan päällä. Sitä ei siis voi ostaa tai varata etukäteen Suomesta.

 • Vahinkovakuutus - Loss Damage Waiver (LDW):
Vakuutus pienentää tai useissa tapauksissa poistaa autonvuokraajan omavastuun vahinkotapauksessa USA:ssa. Saatavana myös Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Etelä-Amerikan valtioissa. Euroopassa tätä vastaavat vakuutukset ovat kolarivakuutus (CDW) ja varkausvakuutus (TP).

 • Varkausturva - Theft Protection (TP):
Varkausturva kattaa varkausvahingot ajoneuvon arvoon saakka sekä muut mahdolliset vahingot. Useimmissa maissa varkausturvaan kuuluu omavastuuosuus.

 • Supervarkausturva - Super Theft Protection (STP):
Supervarkausturva pienentää tai poistaa autonvuokraajan vastuun varkaustapauksissa. Tämä vakuutus ostetaan aina autoa vuokrattessa, paikan päällä. Sitä ei siis voi ostaa tai varata etukäteen Suomesta.

 • Tuulilasivakuutus (LI):
Suomessa tämä vakuutus tunnetaan lyhenteellä LI. Se poistaa autonvuokraajan omavastuun tuulilasivaurioissa.

 • Lisätapaturmavakuutus - Personal Additional Insurance (PAI):
Lisätapaturmavakuutus on tarkoitettu kuljettajalle ja autossa mukana matkustaville henkilöille. Vakuutus kattaa henkilövahingot, jotka tapahtuvat Avis-autolla ajettaessa.

 • Supertapaturmavakuutus - Super Personal Additional Protection (SPAI):
Vakuutus on mahdollista ottaa joissakin maissa suurempaa vakuutusmaksua vastaan. Se sisältää suuremman korvauksen samoihin tilanteisiin kuin PAI, ja se suojaa myös omaisuuden varkaustilanteissa.

 • Vakuutus autossa oleville matkatavaroille - Personal Effects Protection (PEP):
Korvaa autossa olevat henkilökohtaiset matkatavarat varkaustilanteissa vakuutusehdoissa merkittyyn summaan saakka.

 • Kolmannen osapuolen vastuu (ALI) - Additional Liability Insurance (ALI):
Tämä vakuutus on ostettavissa USA:ssa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Se antaa turvan silloin, kun onnettomuus tai vahinko sattuu muille henkilöille tai muiden henkilöiden omaisuudelle. Suoja kattaa ajoneuvon sisällä olevat henkilöt ja omaisuuden. Korvaussumma on enintään US$ 1.000.000.


HUOM: Vapaaehtoiset lisävakuutukset valitaan sopimusta allekirjoitettaeassa ja vuokralleottaja vahvistaa ne nimikirjaimillaan. Valitut lisävakuutukset veloitetaan asiakkaan luottokortilta.Vuokrausehdot


Avis noudattaa Suomessa tapahtuvissa vuokrauksissa oheisia vuokrausehtoja:


Vuokrausehdot - FI.pdf Terms and Conditions - GB.pdf

Muiden maiden vuokrausehdoista löydät tietoa Avisworldin sivuilta.


Malli vuokrasopimuksesta


Vuokrasopimus malli.pdf

Avisin vuokrasopimus

Avisilla on käytössä uusi selkeä ja käyttäjäystävällinen vuokrasopimusmalli.
>>Tutustu vuokrasopimukseen tästä